Sängens historia

Så länge människan har existerat har vi sovit, och det finns bevis för att vi har försökt skapa en mer bekväm sovplats än bara marken nästan lika länge (även om vi sannolikt alltid har gjort det). De äldsta formerna av ”sängar” var inte mer än små högar av halm eller andra naturmaterial. Liknande underlag har hittats i Sibudugrottan i Sydafrika, och har daterats till år 77 000 f. Kr, vilket betyder att människan har använt sig av sängar åtminstone så länge.

Ett steg framåt i sängens utveckling var när man började höja den från marken. I en välbevarad skotsk by från mellan 3200 f. Kr. och 2200 f. Kr. har man hittat upphöjda lådor av sten, som man antar var fyllda med mjuk stoppning. I det antika Egypten hade eliten i samhället höga sängstommar som man fick använda trappor för att nå upp till. Egyptierna använde sig av täcken, och hängde draperier kring sina sängar. Ofta vilade Egyptierna sina huvuden inte på en mjuk kudde, utan på ett halvbågeformat huvudstöd gjort av sten, trä eller metall.Compiègne_Château_09

På 1100-talet i Europa börjar sängarna likna de vi är vana att se idag. De var till exempel gjorda av trä, och man sov i dem med en mjuk kudde under huvudet och ett täcke över kroppen. I rikare familjer var sängarna ofta dekorerade med sniderier. Liksom i det forntida Egypten hängde man draperier kring sängen. Under 1300-talet blir dessa draperier allt viktigare, då man börjar använda sammet, silke och till och med guld för att smycka dem. Det är också på 1300-talet som himmelssängen dyker upp för första gången. Under renässansen, särskilt i Frankrike, blir sängarna allt mer grandiosa och dekoreras med guld och pärlor.

Ett steg tillbaka från detta var de järnsängar som dök upp under 1700-talet. Även om de var mindre utsmyckade än sängarna av trä hade de en annan viktig fördel, som påtalades när man marknadsförde dessa nya sängar, nämligen att de var helt fria från de löss och insekter som kunde angripa träsängar.

Idag finns det en mängd olika typer av sängar att välja mellan, så att var och en kan hitta en säng med en storlek, mjukhetsgrad och höjd som passar just dem. Om du föredrar sängar av typen kontinentalsäng kan du gå in på Sleepo.se, där det finns ett brett utbud av både kontinentalsängar och andra sängar.