Den svenska möbeltillverkningens guldålder

De som hade råd (det vill säga adeln och borgarskapet) importerade i början av 1700-talet mängder av möbler från Nordtyskland, Holland och England. Man lade ner stora summor på att försköna och dekorera sina hem. Två faktorer skulle bidra till att leda de svenska möblernas historia bort från denna importtrend och mot en gyllene ålder för svensk möbeltillverkning. Den första faktorn var Karl XII:s död, som satte stopp för alla krig som under många år lamslog den svenska ekonomin. Efter detta kunde ekonomin långsamt börja återhämta sig, och mot mitten av århundradet hade en period av blomstrande näringsliv och välstånd inletts. Den andra faktorn var att riksdagen 1731 införde ett förbud mot import av möbler, för att stötta de svenska möbeltillverkarna. Detta inledde en sjuttio år lång guldålder för svensk möbeltillverkning.VOLTAIRE_Seat

De som senare skulle bli svenska möbelmästare åkte under sin tid som gesäller ut på resor, så kallade gesällvandringar, till exempelvis Holland (via Frankrike) och England. De tog med sig de franska och engelska möbeltillverkarnas kunskaper hem, och i Sverige uppnådde man snart samma nivå av skicklighet som hos de utländska mästarna.

1700-talets guldålder skulle lämna ett stort intryck på svensk möbelhistoria, då kända, moderna möbeltillverkare som Carl Malmsten och Carl Bergsten, som var verksamma på 1920-talet, hämtade inspiration från denna period. Detta även efter att andra stilar och influenser, som rokokon, gjort sitt intåg i Sverige. Redan under guldåldern introducerades nya möbler till Sverige, som idag känns som självklarheter men som då var nymodigheter från kontinenten: skrivbord och byråer.

Från och med 1669 påbjöds att alla mästare i snickarnas skrå skulle signera sina arbeten. Denna regel följdes dock långt ifrån alltid, vilket har gjort att verk av mästare som faktiskt är signerade är mycket värdefulla idag – särskilt de från den svenska guldåldern.

Om du tycker om att inreda med en gammaldags stil och med antika möbler kan en tallrikshylla vara ett passande inslag i ditt kök. Tallrikshyllan är inte bara en gammaldags möbel i sig själv, utan kan också användas för att visa upp antika porslinstallrikar. Du kan hitta tallrikshyllor för de bästa priserna på Shopello.se.