Svenska tillverkare av badrumsmöbler

Ett trivsamt badrum är en plats att dra sig undan till, ett rum för avslappning och återhämtning. Badrummet har fått en ökad status de senaste decennierna och utbudet av badrumsmöbler, mattor, kakel och klinkers ökar hela tiden. Näst efter köket är badrummet det utrymme vi lägger mest pengar på när vi renoverar. Det beror dels på de många regler och bestämmelser som omgärdar badrummet, vilka leder till stora kostnader för alla hantverkare som måste involveras i en badrumsrenovering eller ett nybygge. Dels beror det även på de många krav vi numera ställer på ett modernt badrum: marmorgolv, exklusiva blandare, olika typer av belysning, handdukstorkar, högtalarsystem och så vidare. Men när allt kommer omkring måste ett badrum ändå innehålla några grundläggande möbler: en toalett, ett handfat och ett badkar eller dusch. Vi ska nu gå igenom några av de svenska tillverkarna på badrumsmarknaden.

Gustavsberg

Under lång tid dominerade Gustavsberg den svenska badkarsmarknaden med sina formpressade badkar i plåt. Dessa lanserades 1947 och var resultatet av ett samarbete med den amerikanska bilindustrin. Tidigare hade badkaren varit tillverkade av gjutjärn, vilket gjorde dem tunga och otympliga. Gustavsbergs största kund var bostadskooperationen HSB och måtten på det första badkaret som tillverkades anpassades efter uppgifter man fått om värnpliktigas medellängd. Mellan 1948 och 1954 producerade fabriken 250 000 badkar. Efter att ha automatiserat tillverkningen nåddes rekordtalet 130 000 badkar år 1968.

Det var i början av 1940-talet som Gustavsberg började att satsa på sanitetsporslin. 1940 tog Gustavsberg patent på en lågspolande toalett, modell 306. Modellen utvecklades ytterligare 1953 och ledde fram till toalettstolen 315, som tillverkades ända fram till 1977. Under 1970-talet var toaletten den mest sålda i Sverige.

Idag ägs Gustavsberg av Villeroy & Boch och produktionen av sanitetsporslin sker utomlands.

Svedbergs

Svedbergs startade som ett bleckslageri 1920 då Holger Svedberg började att tillverka mjölkkärl. Hans söner tog så småningom över verksamheten och testade då andra områden för plåttillverkningen. Bland annat gjorde de ett badrumsskåp med infälld belysning som blev smått revolutionerande. I början av 1960-talet byggde bröderna ett snickeri och startade produktionen av badrumsmöbler på allvar. Svedbergs linje har sedan dess varit att designa helhetslösningar för badrum, med färger och material som passar ihop. Numera tillverkar Svedbergs också sanitetsporslin och badkar.

Idag produceras de flesta av Svedbergs produkter i Dalstorp i Västergötland.

Hafa

År 1966 var Hafa de första i Sverige som tillverkade en badrumsmöbel i trä, nämligen ett badrumsskåp i teak. År 1970 lanserade Hafa en hel badrumsserie gjord i teak, Hafa Classic, som kom att göra stor succé. Badrumsmöblerna med jalusiluckor sålde ända in på 1980-talet. Företaget Hafa hade sin bakgrund i snickeriverksamheter i Halmstad och Falkenberg, därav namnet. I början tillverkade man bland annat hatthyllor i teak, men företaget ställde snart om till badrumsmöbler. När Hafa firade 50 år 2012 gjorde de en uppdaterad version av Hafa Classic och cirkeln var sluten.