Kända möbeldesigners

Många stora möbeldesigners började sina karriärer som arkitekter och det är ingen slump. När man ritar en byggnad är det lätt att börja fantisera om hur den kommer användas och hur den borde inredas. Alvar Aalto är ett exempel på en man med precis en sådan karriär. Han ritade såväl byggnader som möbler att inreda dessa med. Möblerna blev dock populära även utanför hans byggnader och spred sig runt om i Finland och världen. Även danske Arne Jacobsen började sin karriär som arkitekt innan han formgav klassiker som Ägget och Myran.

Den mångfacetterade Josef Frank

I Sverige är Josef Frank ett stort namn och många tänker kanske främst på hans färgglada och ikoniska tygmönster som pryder allt ifrån kuddar till väskor. Det alla inte vet är dock att han även var arkitekt och ritade många byggnader i Österrike, åt familjer ur arbetarklassen. Han målade dessutom akvareller och formgav givetvis även flera numera klassiska möbler. Även om Josef Frank är internationellt känd är hans tygmönster inte lika välkända i andra länder som i Sverige. En utställning med hans tygmönster i London skapade dock stort intresse för hans verk och snart kanske även textilierna sprids över världen.

Inreda funktionellt och snyggt

Något som är genomgående för många kända möbeldesigners är att de parar funktion med estetik. Man ska inte behöva välja om fåtöljen är bekväm eller snygg – den ska vara både och. Det är en tanke du kan ta med dig när du inreder hemma. Om barnen till exempel tjatar om en pool kan du givetvis köpa en men försök hitta någon som fungerar med er övriga känsla i trädgården. Kolla in exemplen på barnpool.nu och inspireras till att hitta det rätta för ditt hem. Kom ihåg att hela tiden tänka både funktion och estetik när du köper inredning, oavsett om det är en ny soffa eller en papperskorg du ska inhandla.