Svenskt Tenn
Den berömda möbel- och textilbutiken på Strandvägen i Stockholm är en av Sveriges mest kända. Hit vallfärdar både turister och möbelfantaster samt en och annan rik Östermalmsdam för att pynta sitt dyrbara hem med ytterligare statusprylar. Ovanpå Svenskt Tenn ligger dessutom en liten söt tesalong där man kan sätta sig och ta en bakelse eller två.
Bakgrunden till Svenskt Tenn
Historien bakom Svenskt Tenn sträcker sig ända bak till 20-talet. 1924 grundades företaget av en kvinna vid namn Estrid Eriksson som från början arbetade som formgivare och tennkonstnär. Hon bodde i Hjo men kom till Stockholm för att hon ville möta den stora världen och få fler möjligheter. Som tur var ärvde hon ganska mycket pengar av sin far vilket bäddade för öppningen av Svenskt Tenn på Smålandsgatan i Stockholm där butiken först låg. De kommande 6 åren upptäckte alltfler viktiga stockholmare charmen med innehållet i butiken och hur intressanta och annorlunda produkterna var. Bland annat började hovet och den svenske kungen beställa inredningsdetaljer och möbler från Svenskt Tenn. Faktum är att företaget fortfarande är hovleverantör och numera ägd av stiftelsen Kjell och Märta Beijers stiftelse.
Även i andra länder fick Svenskt Tenn sin framgångssaga uppfylld. Till exempel vann man pris i Paris på den berömda utställningen Exposition des Arts Décoratifs et Industriels. Även det stora landet USA uppmärksammade Svenskt Tenn. Estrid Eriksson hade därmed verkligen lyckats.
Utökande av formgivare
Cirka 10 år senare under 30-talet när Svenskt Tenn fått alltfler beställningar och utmärkelser, insåg man att man behövde betydligt fler formgivare och designers än tidigare för att klara av både arbetsbörda och att behålla sitt goda rykte. Därmed tog man in en rad kända namn och ansikten ur möbeldesignbranschen, bland andra Björn Trähgård och Robert Hult. Hovet lade samtidigt stora inredningsbeställningar till sina rum och salar inför såväl renoveringar som nya köp.
Status med Svenskt Tenn
Statusen på Svenskt Tenn gjorde att även vanliga människor började shoppa på Svenskt Tenn, kanske lagom till en renovering av våningen när de ändå utför ovk eller mätningar för att kolla ventilation och dylikt. En renovering innebär ofta att man vill ta in helt nya energier i hemmet och kanske även lyxa till det lite med någon form av utmärkande inredningssak från ett företag som Svenskt Tenn. Passa på när du ändå gör om hemma! Du kan även hitta auktionssaker från butiken från äldre dagar på olika auktionsfirmor.
Butiken säljer även många vackra textilier så om du inte har råd att köpa en redan klädd möbel kan du skaffa lite tyg och sy dina egna gardiner eller klä om en redan befintlig fåtölj eller soffa hemma. Många väljer att kanske köpa något mindre eftersom det är ganska höga priser på Svenskt Tenn, en äkta svensktillverkad dekorationssak kan faktiskt räcka för att ge ditt vardagsrum det där lilla extra.